Oct 21, 2007

Game beats new music media

Twee belangrijke ontwikkelingen die de muziekindustrie en nieuw gezicht geven. Bij het presenteren van de iPod Touch is de online iTunes Musicstore geïntroduceerd. En interessant daarbij was vooral de deal die met Starbucks is aangegaan. Muziek die je in een vestiging hoort wordt direct gekoppeld aan je eigen iPod en kan je direct kopen. Daarmee wordt de publieke ruimte dus een serieus medium om muziek onder de aandacht te brengen.

Een andere interessante ontwikkeling was te horen op het Amsterdam Dance Event afgelopen week. Daar hield Steve Schnur een pleidooi voor een nieuw medium voor muziekdistributie; de games. Een paar voorbeelden bewijzen de kracht van games als muziekmedium. Zo scoorden de Engelse DJ’s The Young Punx een hit dankzij het spel Fifa 2007.

Er ontstaan hele sound tracks met muziek in games. Het wordt voor de muziekindustrie steeds interessanter een plekje in deze scores te bemachtigen. Het bereik is gigantisch, en het luisteren ook nog eens zeer intensief.

Een stapje verder gaat Junkie XL. Hij maakte al eerder specifieke muziek voor games, maar nu heeft hij de muziek daadwerkelijk geïntegreerd bij de nieuwe titel Need for Speed ProStreet. 'In game music' die zich aanpast aan het gedrag van de speler in de game. Hij vertelt er meer over op 3voor12.

De vraag is hoe de muziekindustrie zal gaan inspelen op dit nieuwe medium. De mediaruimte is natuurlijk totaal anders dan de radio of muziekkanalen, en de ruimte is beperkter. Maar sinds steeds meer consoles online zijn is het natuurlijk theoretisch ook mogelijk om de muziek dynamisch aan te bieden. On demand radio krijgt daarbij een nieuwe vorm. Elke keer als een game wordt gespeeld wordt een andere music score erbij geladen. Uiteraard wel aangepast op de game.

De muziekindustrie kan zo het medium dynamisch inspelen op het promoten van nieuwe muziek. En de speler krijgt steeds nieuwe spelervaringen. Uiteraard zal in deze tijd de keuze van de speler de bepalende factor zijn. Een koppeling met het last.fm-profiel kan de music score extra persoonlijk maken.

No comments: